Йога на смеха на работното място и чудесен помощник за изграждане на позитивна работна среда. Ако желаете да споделите с вашите служители или колеги това невероятно преживяване, свържете се с нас на info@laughteryoga.bg или тел. 0883 39 59 78. Запознайте се с ползите в следващите редове.

:: ВИЖТЕ ПРЕПОРЪКИ ОТ ОРГАНИЗАЦИИ, ДОКОСНАЛИ СЕ ДО ТИЙМБИЛДИНГ С ЙОГА НА СМЕХА :: 

 

Как йога на смеха може да бъде полезна в бизнеса?

Йога на смеха може да превърне работното ни място в приятно. Компаниите, които са въвели сесии по йога на смеха – като тиймбилдинг или редовни занимания, се радват на подобрена работоспособност, по-лесна комуникация, повече креативност. Работата в екип става по-лесна, а отсъствията поради боледуване са по-малко.
 
Идеята за такъв тиймбилдинг става все по-популярна, включително и сред гиганти като компанията Google. 

Стрес на работното място

Напрежението на работното място расте все повече. Много талантливи и висококвалифицирани специалисти, не могат да дават най-доброто от себе си поради емоционална нестабилност и стрес. Има много средства за намаляване на напрежението, но йога на смеха е най-евтиният и ефективен начин. Освен това отнема много малко време, за да се понижи физическия, умствения и емоционалния стрес. Една единствена практика ни води към емоционалния ни баланс.
 
~ Физически стрес
 
Физическият стрес е резултат от прекомерна работа, отвъд физическите ни способности. Дългата работа без достатъчно почивка води до постоянна физическа умора и изтощение.
 
~ Умствен стрес
 
Умственият стрес обикновено се появява когато имаме много работа и много кратки срокове за изпълнението ѝ.

Други причини могат да бъдат:
– страх да не загубим работата си
– прекомерно старание да изпълним очакванията към нас
– състезание с другите, или дори със себе си, да подобрим уменията си
– неудовлетвореност от резултатите ни, или начина по който ни оценяват

~ Емоционален стрес

Емоционалният стрес има по-дълбока същност. В основата му стоят проблеми в отношенията ни с другите – в къщи, на работа или с приятели. Когато имаме лични проблеми, това непременно се отразява на нашата работоспособност. Този вид напрежение е по-трудно за отстаняване от физическото и умственото. За да се справим с него, трябва да работим в две насоки:

  • Да развием умението си да изразяваме свободно и без страх емоциите си
    Йога на смеха ни помага да изразяваме емоционалното си състояние с физическа игривост. Развиваме игриво състояние на ума. Докато играем, се съсредоточаваме изцяло върху процеса на играта и личността ни остава на заден план. Ставаме креативни и динамични. Това ни помага да изразяваме по-открито това, което мислим.
  • Да подобрим способността си да разкриваме скритите си емоции
    Прикриването на емоциите ни е причина за продължителен физически и умствен дискомфорт. Йога на смеха ни помага да се отървем от подсъзнателните ни потиснати усещания, чрез катарзиса на силния смях. Такова освобождение помага да подобрим работата и общуването ни.

Максимална продуктивност

В даден момент, продуктивността ни зависи от настроението ни. Йога на смеха ни помага да променим настроението си за няколко минути, чрез отделянето на невро-пептиди като ендорфин.
 
Според учените мозъкът ни се нуждае от 25% повече кислород от останалите органи в тялото ни. Йога на смеха повишава притока на кислород, а това повишава нивото на енергията ни. 
 

Сплотен екип

Йога на смеха ни помага да се почувстваме равни, независимо от йерархията в компанията ни. Помага ни да развием положителна нагласа, оптимизъм и улеснява комуникацията помежду ни.

Мотивация и общуване

При професии, които са свързани с работа с хора, йога на смеха е чудесен помощник. Успяваме да поддържаме усмивката си и положителното си излъчване, тъй като започваме да се справяме по-лесно с неприятните ситуации. Това повишава мотивацията за работа и води до по-доволни клиенти.

Иновативност и креативност

Съществото на йога на смеха е да развива нашата игривост. Развивайки дясната половина на мозъка ни – творческата ни страна, започват да ни идват по-добри идеи и да намираме изход от неразрешими ситуации. Когато не приемаме трагично възникналите проблеми, ние можем да реагираме по-уравновесено и спокойно да намерим решение на ситуацията.

Удължаване интервала на внимание

Човешкият мозък не може да се концентрира за за повече от 90 минути. В такъв случай, дори 5-10 минути йога на смеха могат да ни дадат енергиен тласък.  
 
Така подобряваме способността си да учим и да се концентрираме. Нееднократно сме изпитвали ефекта от йога на смеха по време на обучения, като винаги има освежаващ и стимулиращ ефект. 
 
 

Позитивна работна среда

Неприятната обстановка на работа ни кара да сменяме фирма след фирма. Йога на смеха помага за поддържането на приятна работна атмосфера, понижаване на враждебните емоции, повишаване налоялността и старанието на служителите.

Здрав екип

Упражненията за смях и дишане намаляват отсъствията поради болест.
Времето се уплътнява по-добре и не се налага поемане на работата на един човек от друг.
 
Няма как да бъдем ефективни в работата си, ако изпитваме физически дискомфорт. Йога на смеха ечудесно упражнение, което не изисква никакво специално оборудване, а има прекрасен ефект върху тялото ни – задвижва кръвта и снабдява мозъка с повече кислород. 
 

ПОИСКАЙТЕ ОФЕРТА ЗА ВАШАТА ФИРМА

Можем да предложим програми с различна продължителност, в зависимост от целта на вашия бизнес.
 
За контакти: Силвия Ганева, тел. 0883 39 59 78 или info@laughteryoga.bg
 
Силвия Ганева е основател на движението за йога на смеха в България, обучавала се при основателя на йога на смеха Мадан Катария в Бангалор, Индия.  От 2010 г. Силвия разпространява йога на смеха в България и  провежда десетки обучения за инструктори, като придобива голям опит във воденето на стотици сесии с различни социални групи, включително и в много биезнес организации.