Силвия Ганева – основател на движението за йога на смеха в България

„От ученическите си години се интересувам от йога като начин на живот. Още оттогава, силно ме вълнуват начини за себеусъвършенстване и себеразвитие. Когато открих йога на смеха, работех като програмист и комуникирах главно с хора, които също прекарват деня си пред компютър. Малко по малко това доведе до обездвижване, влизане в една виртуална рутина и намаляване на социалното ми общуване. Така един ден, случайно или не, попаднах на филмче в интернет, което показваше някакъв вид смехотерапия наречен „laughter yoga“. Казах си „Ха, колко забавно“ и изгледах всички филмчета, които намерих. Обзе ме силното желание да посетя такъв клуб за смях. Идеята за съчетанието на йога със смях ми се стори създадена специално като за мен. Потърсих къде има такъв клуб, но не намерих нищо. В крайна сметка разбрах, че в България йога на смеха все още не се преподава.

Това толкова влезе под кожата ми, че периодично се връщах към това си търсене, с надеждата че някой ден някой ще отвори клуб за смях и у нас. Но това не ставаше. Така изминаха 2 години, в които все повече си мислех: „Толкова е чудесно, че не може току-така да ни подмине. Ако не някой друг, то аз трябва да го направя – да основа първия клуб за смях у нас. Започнах проучване – къде мога да се обуча и каква да бъде следващата ми стъпка към целта. Започнах със съседните държави като Гърция. Свързах се с учителка, която се съгласи да ме обучи. По същото време обаче ми попадна информация за обучение в Бангалор, Индия при самия гуру на йога на смеха – д-р Мадан Катария. Не мислих дълго и реших – заминавам на най-смешното приключение в живота ми. Заедно с приятелката ми Лили, която с лекота се съгласи, заминахме на едноседмично обучение при основателя на световното движение за йога на смеха. Така станах сертифициран учител по йога на смеха (Certified Laughter Yoga Teacher – CLYT).

На обучението присъстваха 25 души от 16 държави. Във всички от тях, освен в България, имаше клубове за смях. Беше уникално преживяване, което ще помня винаги. Намирах се сред толкова много хора, които споделяха моите виждания за света и търсеха начин да разпространяват радостта и смеха сред хората. Макар и да говорехме на различни езици, ние всички проговорихме универсалния език на човечеството – сърдечния безусловен смях.

Една седмица след завръщането ни, успяхме да намерим място за сбирките на клуба ни и поставихме началото на „Фрейле„. Това ме промени по един невероятен начин. Кръгът от приятелите ми се разширяваше с всяка една сесия. Желанието ми да разказвам на повече хора за йога на смеха ми помогна да преодолея много свои ограничения – притеснението от говоренето пред много хора, сценичната треска при телевизионни предавания. Това, което виждам в очите на хората след всяка сесия ме кара да продължавам напред и все повече да вярвам, че йога на смеха наистина води до свобода и мир – вътре и вън от нас.

През тези няколко години активно провеждам обучения за водещи по йога на смеха(Certified Laughter Yoga Leader – CLYL), които разширяват мрежата от клубове за смях в страната и пренасят този смешен вирус.  Заедно с тях и всички хора, които посещават йога на смеха, съм уверена, че можем да променим живота си и заобикалящата ни действителност към по-добро. Движението за йога на смеха в България се разпространи в над 30 града и продължава да расте. Вярвам, че смехът има силата да трансформира живота ни, защото съм го изпитала върху себе си.

С огромна благодарност към д-р Мадан Катария и всички хора от семейството на йога на смеха в България и по света!“