КАКВО Е ЙОГА НА СМЕХА?

Всички знаем, че смехът е най-доброто лекарство. За съжаление, в днешни дни, все по-рядко ни се случва да си намерим повод да се разсмеем. Това ни кара да се питаме: как да внесем повече смях и радост в живота си?

Йога на смеха, или Хася йога, е уникална практика, която съчетава безусловен сърдечен смях с йога дишане. С йога на смеха, всеки може да се смее, без да разчита на хумор, шеги или комедийни изпълнения. Първоначално смехът се симулира като физическо упражнение в група, като скоро прераства в силен и заразителен смях. Участниците в групата се гледат в очите и обменят енергия помежду си, което ги сближава и им носи чувство на радост. По време на практики по йога на смеха, забравяме за проблемите ни като възрастни и оставяме детето в нас да играе, защото именно по време на игра се ражда смеха. Концепцията се базира на факта, че човешкото тяло не прави разлика между имитирания и истинския смях.

Йога на смеха е откритие на индийския лекар Мадан Катария. Провеждайки проучване за ползотворното лечебно действие на смеха, той решил да стартира първия клуб по смях. Така през 1995 година, в един Мумбайски парк, д-р Катария и още четирима души дават началото на йога на смеха. От тогава идеята е достигнала до 66 страни и над 10 000 клуба по цял свят.

Дори когато го правим като упражнение, сме с ясното съзнание че това е полезно за нас и помагаме на физическото и психическото ни здраве. Йога на смеха е единствената практика, която позволява на възрастните да се смеят продължително и сърдечно, без да използват ума си. Не разчитаме на интелектуалната мисъл, защото тя обикновено ни възпира да се смеем.

Как протича сесия по йога на смеха?

Сесиите по йога на смеха започват с леки загряващи упражнения, които включват разтягане, скандиране, пляскане и раздвижване на тялото. Те помагат да се премахнат задръжките и да се развие усещане за детинска игривост. Дихателните упражнения подготвят дробовете за смеха, след което следват поредица от упражнения за смях. Те комбинират игривост с техники за визуализация.Когато тези упражнения се съчетаят със силната динамика на социалната група, водят до продължителен, безусловен и сърдечен смях.

Упражненията за смях се съчетават с дихателни упражнения. Научно е доказано, че 20 минути смях са достатъчни да доведат до пълните физиологични ползи. Сесията може да завърши с "медитация чрез смях". Това е сесия с разнороден смях, където участниците седят или лежат на земята, позволявайки на естествения смях да се излива от тях като фонтан. Това е много силно духовно преживяване, което води до мощен емоционален катарзис, както и до усещането за пълно освобождение и радост, което може да продължи с дни. Може да бъде последвано от направлявана релаксация.

Защо се нарича йога на смеха?

Думата "Yoga" произхожда от санскритската дума "Yuj". Смисълът, скрит в нея е да владеем живота си, интегрирайки всички негови аспекти, да постигнем хармония между тялото от една страна, и ума, духа и обществото ни от друга. Има много разклонения на йога. Основната причина Д-р Катария (основателят на йога на смеха) да нарече "йога на смеха" така, е че той въвежда в упражненията за смях т.нар. пранаяма - древна наука за йогистко дишане. Тя има мощен и моментален ефект върху нашата психика, и се използва от над 4 000 години, за да повлияе на тялото, ума и емоциите.

Според философията на йога, ние сме живи, защото чрез нашия дъх космическата енергия на вселената се влива тялото ни. Това е Силата на енергията на живота, или "Прана". Същината на нашия живот е дишането. При стрес и негативни емоции, дишането ни става плитко и неравномерно, а това спира потока на прана през тялото ни. От медицинска гледна точка, най-важния компонент на дъха е кислорода. Ето какво е казал за важността на кислорода д-р Ото Варбург, президент на Института по клетъчна физиология, печелил Нобелова награда" за медицина: Техниките за дълбоко дишане повишават нивото на кислорода в клетките и са най-важния фактор за енергичен и лишен от болести живот. Когато клетките получават достатъчно кислород, ракът не може и няма да възникне".

Повече кислород чрез дълго издишане

Основен принцип при йогисткото дишане (Пранаяма), е издишането да е по-дълго от вдишването. Това се прави, за да се изпразнят изцяло дробовете от останалия въздух, а той да се замести от свеж въздух, с повишено ниво на кислород. Обикновено при вдишване изпълваме само 25% от общия капацитет на дробовете ни. Другите 75% остават запълнени със стар въздух. При стрес, дишането става още по-плитко. За да пазим дробовете си здрави, за да снабдяваме тялото ни с достатъчно кислород и да бъде то в най-добра форма, трябва да вдишваме по-дълго и да издишваме застоялия въздух от дробовете си.

Тайната към дълбокото дишане е да издишаме по-дълго отколкото вдишваме. Така освобождаваме останалия, наситен с повече въглероден диоксид въздух в дробовете ни. При йога дишане, хората се учат да издишат по-дълго, като свиват коремните мускули, което не е лесно. Какъв по-лесен начин можете да си представите, за да издишате по-дълго? Просто се смейте. Смехът е най-бързият и най-лесният начин за по-дълго издишане

Трениране на диафрагмата

 Повечето йогистки упражнения за дишане имат за цел да стимулират движението на диафрагмата и коремните мускули, което помага да се актвира парасимпатиковата система, което е успокояващия клон на автономната нервна система. Това е противоположното на симпатиковата система, което се грижи за появата на стреса. Симпатиковата системата може да бъде изключена, просто като се научим да движим диафрагмата.

Две трети от дишането ни е благодарение на движението на диафрагмата, а останалата една трета от междуребрените мускули и други мускули на гръдния кош. При поява на стрес, спираме да използваме диафрагмата и нашето дишане става плитко и остава само в гръдния кош, което води до натрупване на въглероден диоксид, а това може да стимулира системата за поява на стрес. Йога на смеха набляга на тренирането на диафрагмата за дишане и смях чрез използване на коремните мускули. Това е доста сходно с йогистките принципи.

Йога на смеха сближава хората

Тъй като значението на йога е да свързва чрез безусловен смях, членовете на групата се сближават бързо, без значение от коя държава или култура са, какъв език говорят или как живеят. Йога на смеха спомага за обединяване на тези, които се смеят заедно. Кара ги да се чувстват като едно семейство и увеличава социалните взаимодействия, а това е изключително важно за щастието на хората.

Целта на йога на смеха е да свързва хората, от цялото им сърце, без да съдят другите - това е истинското значение на йога.

Вътрешен дух на смеха

Смисълът на йогата на смеха не е само смехът. При редовно практикуване, човек може да развие положително отношение към заобикалящия го свят. Това може да ни помогне да се борим по-лесно с предизвикателства и да се справяме в ситуации, в които ни е трудно да се смеем. Вътрешният дух на смеха е способността ни да останем съзнателни и в добро настроение при всякакви обстоятелства. Йога на смеха може да подобри физическото здраве, да ни освободи от негативните чувства и емоции, и да ни помогне да поддържаме връзка с духовната ни природа. Помага ни да развием способността си да прощаваме, да бъдем щедри, съпричастни и да помагаме на другите.

Йога на смеха често води до неочаквани положителни резултати, като например:

  • промяна от състоянието на ума "Аз искам"/желание да получаваме/егоцентризъм към състояние на обич/грижа/всеотдайност към другите
  • развиване на способността да се смеем на неща, които преди биха предизвикали стрес или гняв, развиване на способността ни да прощаваме
  • ако сте щастливи, а хората покрай вас не са, те няма да ви оставят да бъдете и вие щастливи. Част от философията на йога на смеха включва това да правим другите щастливи, по този начин оставаме и ние щастливи. Най-добрият начин да направим другите щастливи е да ги оценим и да им простим. Следването на тези принципи може да доведе до силно усещане за промяна.

 

Уникалността на йога на смеха

Не се нуждаете от чувство за хумор, за да се смеете!

Хората смятат, че за да се смеем трябва да имаме добро чувство за хумор. Чувството за хумор е способността на мозъка да възприема, свързва и преживява дадена ситуация, преценяйки дали тя е смешна или не. С други думи, чувство за хумор е необходимо при условен смях. Никой не се ражда с чувство за хумор. Никое дете не може да разказва вицове. Децата обикновено избухват в смях преди края на историята. Те не се смеят, защото имат чувство за хумор, а защото радостта е в природата им. През късното детство развиваме способността си да съдим и преценяваме, и се препрограмираме от естествен към условен смях. За да си възвърнем способността да се смеем радостно отново, възрастните трябва да премахнем наслоените забрани, правила и умствени задръжки, създавани от нас самите, семейството и обществото ни. Отвъд тези бариери се крие безграничната ни способност да се смеем.

Да се развие способността на човек със задръжки да се смее, е като да се разчисти извор, блокиран с камъни. Веднъж щом задръжките се премахнат, смехът бликва отново. Йога на смеха спомага на този пречистващ процес. Йога на смеха е ефективна дори при хора които са загубили способността си да се смеят или нямат никакво чувство за хумор. Хората често ни казват: "Депресиран съм, не мога да се смея", или "Не ми се смее в момента". Ние казваме, "Това няма значение. Просто доведи тялото си и ние ще те накараме да се смееш".

Веднъж освободен, естествения смях се спира трудно. Дори в страна като Индия, където хората рядко се усмихват на публични места, стотици хиляди хора се смеят ежедневно в обществените паркове.

Ако чувството за хумор води до условен смях, то безусловния смях със сигурност ни помага да развием чувство за хумор. Изумителен е примерът на бивш председател на компания, която живеела близо до д-р Катариа. През целия си живот той бил намусен, почти никога не се смеел или усмихвал. Веднъж той решил да се присъедини към местен клуб за Йога на смеха, и започнал да ходи на ежедневните сутрешни сесии. Години по-късно, за изненада на всички, печели наградата "Шампионат по смях за цяла Индия". Следващата година го печели отново, а третата година го правят съдия, за да дадат шанс на другите!

Теорията "Движението създава настроението"

Има силно установена връзка между тялото и ума. Каквото се случва на ума, се случва и на тялото. Например, забележете че тъжните и депресираните хора излъчват тъга и депресия с действията на тялото си. Речта и движенията са видимо забавени.

Д-р Катариа споделя: "Баща ми ми казваше когато съм тъжен да не стоя на едно място. Да държа тялото си заето, да извършвам физическа дейност, да се разходя или да тичам, и непременно ще се почувствам по-добре. И това е съвсем вярно. Наистина се чувствах по-добре, като поддържах тялото си активно." Когато сме нещастни, дори и да се преструваме, че сме щастливи това ще доведе ума до състояние на щастие. Дайте смях на тялото си, и умът скоро ще го последва.

Двупосочната връзка между тялото и ума

Йога на смеха използва двупосочната връзка между ума и тялото, за да промени настроението ни. Използват се физически дейности, които се изпълняват доброволно, като ритмично пляскане, скандиране и специфични движения на тялото, в съчетание с упражнения за дишане и смях. Това води до такъв силен ефект, че благодарение на йога на смеха много хора са преодоляли тежка депресия. Психологът Уилям Джеймс през 1884 открива, че настроението, положително или отрицателно се копира и отразява от тялото. В изследването си той открива, че всяка емоция на ума има свое отражение в поведението на тялото. Той открива, че предизвикването на някоя емоция в тялото , предизвиква съответната промяна и в настроението. Връзката е както от ума към тялото, така и от тялото към ума.

Безусловното, спонтанно и искрено разсмиване са лек за ума, душата и тялото. След йога на смеха се чувствам по-лека и извисена. Виждам света и хората в цветове и музика. Благодаря!
Разтоварващо, зареждащо, интересно и стимулиращо преживяване. Освободих се от негативни емоции и ограничения на ума. Сега съм просто чист смях. Благодаря!
Прекрасно е да видя как се отпускат хората и очите им заблестяват. Искам пак!
Препоръчвам на всеки, който обича да се смее или пък е забравил, да пробва йога на смеха. Толкова е лесно, а има такъв ефект 🙂
Досега не бях обръщала внимание на смеха като фактор - особено важен! Смятам, че оттук насетне ще търся повече смях и ще се надсмивам на ситуации, които са ме тревожили преди.