Основателят на йога на смеха – индийският лекар д-р Мадан Катария положил началото на световното движение за йога на смеха през 1995 година.

По това време, той работил като лекар и автор за един здравен журнал. Въпреки, че бил израстнал като весело дете в малко индийско село, д-р Катария бил се превърнал в сериозен, амбициозен млад лекар, който бил твърдо решен да стане богат.

Веднъж имал за задача да напише статия на тема „Смехът най-доброто лекарство“. Намирайки все повече научни доказателства за благотворното влияние на смеха върху човешкото здраве, д-р Катария се запитал защо хората не използват пълноценно това естествено средство за лечение. Разбрал, че той самият е спрял да играе и да се смее, както е правил като дете. Тогава му хрумнала идеята да направи клуб за смях.

Едвам дочакъл да стане 7 ч. сутринта, за да отиде в местния Мумбайски парк и да се опита да намери привърженици на идеята си. Повечето минувачи го помислили за смахнат, но 4-ма се съгласили да опитат. Застанали в кръг и започнали да си разказват вицове. Посмяли се, почувствали се добре и решили да се събират редовно.

Така всеки ден клубът нараствал, докато в един момент… хубавите вицове свършили. Като стигнали до задънена улица, д-р Катария открил в изследването си разковничето, което щяло да спаси клуба. Той открил, че за тялото ни е едно и също дали се смеем спонтанно или нарочно.Предложил на хората да се посмеят без причина – просто така. Така те открили, че тъй като смехът е много заразителен, не е нужно да има повод за него – дори и започнал като упражнение, той скоро прераства в спонтанен и искрен смях.

В последствие д-р Катария разработил цяла система от упражнения под формата на игри, за да подпомага стимулирането на смеха в „хасия йога“ – йога на смеха. Заедно със своята съпруга – Мадхури Катария, открили че смехът сам по себе си е вид дихателна техника, която чудесно се допълва от други дихателни упражнения от йога. Така йога на смеха се оформила като комбинация от безусловен смях и йога дишане.

Оттогава до днес йога на смеха се разпространява по цял свят (вече в над 80 държави). България става част от това пъстроцветно семейство 66-та подред през 2010 г. Има десетки хиляди клубове за смях, които се събират редовно, за да практикуват смях за здраве и мир.

Д-р Катария и неговата съпруга продължават да вдъхновяват и мотивират разпространението на йога на смеха, провеждайки различни обучения, конференции, благотворителни акции и поддържайки близък контакт със своите последователи.

България също се радва на тяхната подкрепа. Видео, заснето специално за българския принос към йога на смеха можете да видите тук: