Понякога се случва така, че не можем да посещаваме клуб по йога на смеха, а имаме нужда да се посмеем. Може би няма клуб близо до мястото, където живеем или поради други ограничения не можем да се включим в група.

В тези случаи не трябва да се отказваме, а да търсим начин как да внесем повече смях в живота си. Има различни варианти да направим това. Можем да правим упражнения от йога на смеха сами вкъщи или да се включим в онлайн клуб. Има вдъхновяващи истории на хора, които променят живота си благодарение на тези онлайн смешни сбирки.

Йога на смеха като тренировка

 

Чуйте собствения си смях

Практикуването на йога на смеха сам може да се стори странно на мнозина, но то има изключително много ползи. Освен че поддържаме тялото си здраво и с висок тонус, ние се зареждаме с положителна енергия за целия ден. Това е грижа за себе си, която не остъпва по нищо на всяко друго упражнение, което бихме правили сами вкъщи. Ако приемем това като средство за подобряване на нашия живот, то тогава няма нищо странно в това човек да се посмее на собствения си смях 🙂 Ако искате да научите повече за ползите от йога на смеха, вижте в това телевизионно интервю.

Когато практикуваме йога на смеха самостоятелно, ние се заразяваме от нашия собствен глас. В началото може да не ви е до това, особено ако имате много грижи през деня. Но веднъж започнали, вие ще забележите, че смехът ви увлича и можете да продължавате още и още.

Вдъхновяващ пример ми даде една участничка в нашия клуб по йога на смеха (Фрейле), която всяка сутрин искаше да стартира деня си със смях. Тя забелязала, че някои дни се получава по-лесно, а други – не. Затова измислила една хинтрина. Един ден, докато се смеела, си направила аудио запис на телефона си. На другия ден, когато не ѝ се получавало много добре, тя си пуснала записа и се заразила сама от себе си! Когато чух това бях много впечатлена и вдъхновена от нейната изобретателност!

Да използваме ли огледало?

За мен лично много по-добре се получава, когато се смея със затворени очи. Когато се гледам в огледало, неволно започвам да мисля за отражението в него. Целта на йога на смеха е да постигнем медитативно състояние, което обикновено се постига по-лесно със затворени очи. Вероятно за всеки е различно и за някои хора е много по-лесно да използват огледало, за да запалят искрата на спонтанния смях у себе си. Опитайте и ще разберете какво е най-добре за вас.

Съвети за самостоятелно практикуване на йога на смеха

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да практикувате йога на смеха у дома – с партньор или не, важното е да се забавлявате!

“Смей се преди умът ти да се е събудил”

Най-подходящото време за практикуване на йога на смеха е сутрин, след събуждане. След сън състоянието на тялото и ума ни е много отпуснато и това ни позволява по-лесно да практикуваме. Обърнете внимание на начина, по който дишате когато се събудите. След нощните часове на релаксация и спокойствие, се връщаме към естествения за нас начин на дишане – ще забележите как въздухът достига до корема без всякакво усилие.

Това, че умът ни е отпуснат, означава че сме по-малко критично настроени и по-приемащи. Възползвайте се от този момент, защото когато умът ви се усети какво става, може да започнат да ви хрумват мисли като “Хей, ама какво правя, какво смешно има?”

Смехозарядка за деня

Може да започнете още в леглото с най-лесното възможно упражнение – събуждане с усмивка. Опитайте и ще видите, че това ще ви се отблагодари многократно. Толкова е лесно, а има такъв невероятен ефект. Когато се усмихнем след събуждане, ние даваме сигнал на себе си и света, че възнамеряваме през този ден да се чувстваме отлично. Често още при събуждането си, особено ако се събуждаме от аларма, започваме да генерираме стрес в тялото си с мисълта, че закъсняваме и имаме куп неща за вършене през деня. Наблюдавайте как самото физическо действие на усмихването веднага подменя мислите, които се появяват в главата ви и ви настройва положително за целия ден.

Ако имате възможност да се посмеете в леглото и не пречите на никого, приберете коленете към гърдите или свийте коленете, като поставите стъпалата на леглото и се посмейте лежерно за 5-10 минути. Направете го с удоволствие и без да се пресилвате. Оставете на тялото си да се потопи в радостното състояние, така естествено за вас.

Упражнения за йога на смеха у дома

Ето още няколко любими мои упражнения, които могат да бъдат изпълнявани както в леглото сутрин, така и ако сте легнали на земята:

“Да” смях

От легнало положение повдигаме ръце и крака във въздуха, като казваме “Даааа!” на висок глас и протягаме ръцете и краката нагоре към тавана, като ги поклащаме. Възгласът “Дааа” продължаваме със смях, като се получава “Даааа – ха-ха-ха-ха…”. Смеем се продължително, след което поемаме дълбоко въздух и повтаряме още 3-4 пъти.

Това упражнение ни помага да утвърдим положителното си отношение към живота. Докато го правите, си мислете как казвате “да!” на всичко хубаво, което вече ви се случва и което искате да ви се случи вбъдеще.

Смях с каране на колело

Повдигаме краката във въздуха и започваме да ги движим така, че все едно караме колело. Може да започнете да “въртите педалите” бавно, като същевременно със същото темпо казвате “хаааа, хааааааа, хааааааа”. Постепенно засилвайте темпото, докато в един момент смехът не стане спонтанен. След това отново забавете и си играйте със звука на смеха. Важното в това упражнение, както и при всички останали, е да се забавлявате от сърце, докато го правите.

Тих смях

Това упражнение е чудесно, когато няма как да се смеете сърдечно на висок глас в присъствието на останалите хора, с които живеете.

* Седнете на пети и оставете корема да легне на бедрата, като поставите ръцете една върху друга на пода, а челото отпуснете върху дланите.
* Затворете очи и започнете да се смеете тихо, почти без звук. Отново издишайте максимално продължително, като си представяте че някой ще ви чуе или ще събудите някого със смеха си, ако се засмеете високо.

Това упражнение прави директна препратка към детството ни, когато ни е било “забранено” да се смеем в определени ситуации – в училище, на сериозни мероприятия или когато ни се карат за някоя пакост. Много от хората, практикуващи йога на смеха, споделят, че това е едно от упражненията, които най-лесно разпалват смеха им, защото колкото повече ти е забранено, толкова по-смешно ти става.

Просто започнете!

Една от основните идеи на йога на смеха е следната – ние не трябва да чакаме някой да направи живота ни весел и щастлив. В нас е отговорността за собствения живот и ние сме тези, които трябва да започнат промяната. Когато става дума за смях, ние обикновено чакаме някой да ни разсмее. Същевременно знаем, че всички обичат най-много хората, които разсмиват другите. Защото те не чакат някой да разсмее тях, а поемат инициативата и създават настроение в околните. За да задвижите своя смях, вие просто трябва да започнете. Опитайте някои от упражненията, които описах по-горе, дори да не ви е до смях. Особено ако не ви е до смях! Тогава те ще ви бъдат много полезни. 

След известно време редовно практикуване, вашият смях ще тръгва лесно и спонтантно. Вижте в тази статия защо е важно да практикуваме редовно.

Надявам се статията да е полезна за вас и ви желая всичко най-смешно!

Автор: Силвия Ганева

Силвия Ганева е основател на движението за йога на смеха в България, обучавала се при основателя на йога на смеха Мадан Катария в Бангалор, Индия. От 2010 г. тя разпространява йога на смеха в България и провежда десетки обучения за инструктори, като придобива голям опит във воденето на стотици сесии с различни социални групи, включително и в много организации под формата на тиймбилдинг, както и индивидуални сесии. Отличена е от международната асоциация по йога на смеха със сертификат Laughter Ambassador за изключителни заслуги в разпространението на йога на смеха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *