След един час смях, игри и дихателни упражнения, всички споделят, че се чувстват страхотно. На следващите ни срещи хората разказват, че след сесиите по смях са били по-безгрижни, намирали са повече смешни ситуации и дори цяла седмица са задържали постигнатия ефект.
Това е една малка стъпка към промяната. Човек вижда нова гледна точка, разбира че ако прави определени действия, започва да вижда света по друг начин. Само че истинската промяна идва, когато практикуваме редовно и продължаваме да затвърждаваме това поведение отново и отново. За да ни стане навик.

Трениране на мозъка

Бях писала преди време статия за това как упражненията за смях ни създават нови навици и как правейки едно упражнение за смях отново и отново, ние създаваме нови по-предпочитани невронни пътеки в мозъка ни. Когато посетим йога на смеха веднъж, ние създаваме нова невронна пътека, която отговаря за положителната нагласа към нещата. Но тази невронна пътека е много нестабилна и скоро, ако не продължим да я използваме, тя се разпада. Така много скоро се връщаме към старите си навици и стария си начин на реакция.
С всяко следващо посещение на йога на смеха, вие затвърждавате новия си начин на живот. Тогава идва истинската промяна в мисленето. Йога на смеха не дава бърза рецепта за щастие и изисква постоянство, ако искаме реална промяна, а не моментно удоволствие.
И ако това звучи много сериозно, нека си припомним, че да тренираш мозъка си със смях е толкова лесно и приятно!

Трениране на тялото

Както знаете, за да е най-полезен смеха и да се възползваме от всички негови бонуси, трябва да се смеем по-продължително, поне 10-15 минути без прекъсване. Същото важи и за редовното практикуване – колкото по-дълго посещаваме редовните сбирки на клуба, толкова повече се насища и се усеща ползата. Така се получава постепенно надграждане, което в води до все по-лесно задържане на ефекта и в един момент това става съвсем естествено за вас.
С редовното практикуване се тренира диафрагмата, която задвижва смеха и така става все по-услужлива. Тренираме също белите си дробове, коремните и лицевите си мускули.

Прогресираме заедно

Когато споделяте своя прогрес с останалите, вие ги мотивираме също да се движат напред. С всеки следващ път, виждайки как напредват другите хора покрай вас, как прилагат това в живота си, вие ще виждате огледало на това, което се случва и с вас.

Независимост от условията

Едно от най-важните неща, които човек може да научи от йога на смеха е състоянието на безусловност. Това означава, че независимо от променливите в живота ни, ние можем да задържим в себе си своя вътрешен мир и радост. Същото важи и за редовното практикуване – често се появяват обстоятелства, които ни „пречат“ да стигнем до клуба за смях, въпреки че ние имаме голямо желание да го направим. Така и се появяват ситуации, които ни пречат да бъдем щастливи в даден момент. На това ни учи йога на смеха – да сме независими и свободни, защото имаме всичко необходимо в себе си да го постигнем.

Силвия Ганева е основател на движението за йога на смеха в България, обучавала се при основателя на йога на смеха Мадан Катария в Бангалор, Индия. От 2010 г. тя разпространява йога на смеха в България и провежда десетки обучения за инструктори, като придобива голям опит във воденето на стотици сесии с различни социални групи, включително и в много организации под формата на тиймбилдинг, както и индивидуални сесии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *