Всички сме чували, че смехът е най-доброто лекарство. Но дали наистина е така? Каква е позицията на науката по този въпрос? Всъщност има специална наука, която се занимава с изследване на смеха - гелотология. Ето какви научни факти са известни за този човешки феномен.

Научно доказани факти за смеха

🙂 Децата се смеят средно по 400 пъти на ден, а възрастните до едва 15 пъти.

🙂 Проучване на University of Maryland Medical Center в Балтимор, показва че 40% от хората, които страдат от сърдечни болести, са по-малко склонни да се смеят от хора на същата възраст без сърдечни болести.

🙂 По време на смях, в тялото се отделя "коктейл" от хормони на щастието, като серотонин и ендорфин. Серотонинът повдига настроението, а ендорфинът освен че носи усещане за щастие, служи като естествено болкоуспокояващо средство.

🙂 Намалява се отделянето на стресовите хормони кортизол, адреналин и допамин. Така стресът няма как да възникне.

🙂 Като се смеем, свиваме и отпускаме мускулите на корема и гръдния кош. Това масажира вътрешните ни органи, което е полезно за тях. Отпускат се над 80 мускула в човешкото тяло.

🙂 Смехът е много добра кардио тренировка, защото се учестява изпомпването на кръв от сърцето. Една минута сърдечен смях се равнява на 10 минути фитнес кардио тренировка.

🙂 Намалява кръвното налягане.

🙂 Смехът е чудесна аеробна тренировка. Когато се смеем, въздухът излиза от устата със скорост над 100 км/ч. Увеличава се газообмена до 3-4 пъти. Когато се смеем, естествено се получава издишането на всичкия застоял въздух. Така си набавяме нов кислород и упражняваме дробовете си.

🙂 Подобрява се кръвообращението и метаболизма - смехът води до "вътрешен джогинг". Кръвоснабдяването на мозъка също се повишава, заради връзката му с напрягането на мимическите мускули. Подобрява оросяването на крайниците.

🙂 Подобрява се храносмилането и се изхвърлят повече токсини от организма. Има и отслабващ ефект, тъй като тялото да изгаря повече калории с поради повишения прием на кислород.

🙂 Стягат се мускулите на корема.

🙂 Помага за справяне със стрес и напрежение.

🙂 Понижава нивото на кръвната захар.

🙂 Повишава се апетита.

🙂 Подобрява съня.

🙂 Помага за преодоляване чувство на страх и депресия.

🙂 Освежава и изглажда кожата, което ни кара да изглеждаме и да се чувстваме по-млади.

🙂 Повишава тонуса и енергичността. Подобрява се паметта, концентрацията и способността ни да учим.

🙂 Бързо укрепва имунната ни система, като повишава нивото на анти-вирусните клетки и клетките, които се борят с раковите. Смехът повишава нивото на имуноглобулин (lgA), който е най-силната защита против вирусни заболявания като настинка и кашлица.

Противопоказания

Смехът не е чудотворно лекарство и не бива да замества лекарската помощ, когато сме болни, но е естествено помощно средство за оздравяване. Продължителният смях изисква определена доза напрягане на тялото, затова може да не е подходящ за всеки. Той е противопоказен за хора, които имат в сериозна степен следните симптоми:

 • напреднала фаза на хемороиди
 • всякакъв вид херния
 • упорита кашлица
 • всичко с подобни симптоми
 • епилепсия
 • сърдечно-съдови заболявания
 • високо кръвно налягане
 • сериозни психични разстройства
 • силна болка в гърба
 • бременност
 • операция през последните 3 месеца