За много хора е невероятно да се сближиш толкова след само един час прекаран с някого. Как се получава така? Какво кара хората, които са се смели заедно, да се чувстват, все едно са прекарали дълги години заедно?

Всички сте се питали „кой съм аз?“. Когато мислим за това, мислим за това какви сме били досега, какво е семейството ни, името ни, титлата ни. В името ни е натоварена цялата информационна база за живота ни до момента. Това никога не е било повод за смях … но в клубовете за смях е. Комуникирайки с хората, ние обикновено изявяваме нашето его. Показваме това, което другите очакват от нас – образа, който сме градили за себе си през живота ни. Съобразявайки се с това, ние често пъти се принуждаваме да въздържаме естествените си емоции.

По време на сесия по йога на смеха, участниците навлизат в роля, която не са играли досега – да бъдат себе си. Да бъдат свободни да изглеждат глупаво. А в момента, в който цяла група от хора изглеждат глупаво, плезят се, реват като лъвове, ходят като пингвини и се смеят – тогава цялото его изчезва. Изчезва необходимостта да бъдем харесани. Защото го усещаме навсякъде, всички са широко усмихнати и добронамерени. Тогава никой не е на по-висока позиция от другия, нито пък има повече познания, или повече житейски опит. Тогава всички стават равни.

Понякога по-късно, след като сте се смяли с някого, може да разберете каква професия има той и да се учудите. Сигурно ще ви е трудно да си представите, че хора с такива сериозни професии могат да се забавляват толкова чисто и по детински. А ако видите този човек в сив костюм и с куфарче на улицата, вие вече знаете какъв извор на радост има дълбоко в него. И със сигурност ще срещнете широка усмивка на лицето му 🙂

В часовете за смях, ние виждаме положителните реакции около нас. Хората се радват един на друг. Чувството да усещаш как всички покрай теб се трансформират в деца е уникално. Затова хората се сближават толкова… ако това пък не ви е достатъчно след третата прегръдка ще сте се предали!

Силвия Ганева е основател на движението за йога на смеха в България, обучавала се при основателя на йога на смеха Мадан Катария в Бангалор, Индия. От 2010 г. тя разпространява йога на смеха в България и провежда десетки обучения за инструктори, като придобива голям опит във воденето на стотици сесии с различни социални групи, включително и в много организации под формата на тиймбилдинг, както и индивидуални сесии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *