В йога на смеха съществува концепцията „вътрешен дух на смеха“. Може да се каже, че това е крайната цел на йога на смеха – смехът да бъде не толкова непременно външен, колкото състоянието на вътрешна усмивка. Времена като днешните ни дават възможност да се обърнем към своя вътрешен дух на смеха и да го подхраним, да го подкрепим. В моменти, в които нямаме много социално общуване (а смехът е основно социален феномен), все пак можем да се възползваме от оздравителния ефект на йога на смеха върху физиката и психиката ни, за да се справим по-лесно с промените, които настъпват по независещи от нас причини.

Когато нещо се случва против волята ни, съпротивлението, което възниква в нас ни кара да се чувстваме зле, независимо дали в крайна сметка от цялото нещо може да излезе и нещо добро. Да се посмееш на проблемната ситуация действа толкова облекчаващо, защото премахва поне част от огромната сериозност и ни помага да видим по-ведрата страна на нещата. Това не означава да омаловажиш ситуацията, а по-скоро да използваш смехa като инструмент, като трамплин, който да повдигне духa ти, за да може да гледаш на ситуацията правилно.

Помислих си с какви ресурси разполагаме в този момент, когато клубовете за смях по цял свят са затворени и не можем да се срещаме, за да се смеем физически заедно. Добрата новина е, че има 3 начина, чрез които смехът се предава – зрение, слух и допир. В йога на смеха ние използваме всичките 3, но понякога това не е възможно и се използва каквото може. Например йога на смеха успешно се прилага и при незрящи. Сега ние нямаме правото на физически контакт (освен у дома, разбира се, което също не е за подценяване), но имаме останалите 2 канала – зрение и слух.

Тук ще опиша някои от ресурсите, които вече имаме налични и можем да използваме, за да продължим своята практика с йога на смеха и поддържането на добър вътрешен дух на смеха 🙂

🙂 Онлайн сесии по смях – В момента основателят на йога на смеха д-р Мадан Катария поощрява разпространението на йога на смеха чрез различни онлайн канали – Skype, Zoom и други платформи, където понякога десетки хора се събират да се смеят заедно. В България това също се случва, по инциатива на инструкторката Нели Петкова – всяка неделя се прави онлайн среща за смях и се получава чудесно! Включете се в българските срещи в неделя от 11 ч. с водещ – Нели Петкова. Линк към събитието във фейсбук  – https://www.facebook.com/events/533543570912413/

🙂 Смях у дома – сам или със семейството. Тук може да ползвате всички упражнения от йога на смеха, които познавате и помните, както и да използвате допълнителни материали като Дискът с 40 упражнения за смях и 3 дихателни техники на български, записан на видео от мен и Андрей 

🙂 Следете профилът на д-р Мадан Катария, който през последните дни започна да пуска видеа наживо – можете да се включвате и да се смеете заедно с него в реално време

🙂 Можете да използвате техниките от безплатните книжки с техники от йога на смеха „Щастливо детство за възрастни“ (свали оттук) и „Дихателни техники за спокоен ум“ (свали оттук). В тях ще откриете доста идеи за промяна на емоционалното състояние, които да ви помогнат да преминете през този период по-лесно.

Пожелавам ви да продължавате да се грижите за радостта у себе си, да я подхранвате със светли мисли и подходящи физически активности, включително добра доза смях, защото това изгражда нашата защита, повдига имунитета ни и ни помага да бъдем адекватни на фона на случващото се. Един от най-лесните начини да преместите фокуса си от негативните събития е да се опитате да разведрите някой друг, това винаги работи чудесно и чувството се връща обратно към вас самите!

Желая ви да бъдете здрави!

Силвия Ганева

Силвия Ганева е основател на движението за йога на смеха в България, обучавала се при основателя на йога на смеха Мадан Катария в Бангалор, Индия. От 2010 г. тя разпространява йога на смеха в България и провежда десетки обучения за инструктори, като придобива голям опит във воденето на стотици сесии с различни социални групи, включително и в много организации под формата на тиймбилдинг, както и индивидуални сесии. Отличена е от международната асоциация по йога на смеха със сертификат Laughter Ambassador за изключителни заслуги в разпространението на йога на смеха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *