Преди няколко дни имах поредното силно преживяване на йога на смеха, в което усетих как участниците се променят, отварят сърцата си и грейват, озарени от силата на споделената емоция.

Играхме на „комплименти“ – всеки от учасниците трябваше да намери и да сподели нещо хубаво за другите. Може би си мислите, че те са си казали нещо от рода на „Много си красива днес“ или „Отива ти тази дреха“, но не… техните споделяния бяха толкова дълбоки, с такива индивидуални подробности, насочени директно към тяхната същност, и много точни -сякаш се познаваха от години, а всъщност само са се смяли заедно няколко пъти 🙂

Виждайки как се променя атмосферата, как стана сякаш по-светло и как лицата им станаха много красиви от това, че виждат красивото в останалите, си помислих – това е изкуство. Изкуството да насочваш ума си към красивото в другите. Някой път си мисля, че е по-лесно да медитираш часове наред, отколкото да видиш хубавото в другия, докато се карате например.

Да управляваш ума си е най-трудно по време на живия, ежедневен живот. Когато те заливат с всякаква информация и ти трябва да се научиш да отсяваш. Когато след години прекарани с някого, започваш да виждаш в него само лошите черти, макар че в началото си виждал само хубавите.

И тъй като сме склонни да виждаме красотата в природата, но в хората ни е по-трудно – опитайте следното: правете съзнателно комплименти на хората. Не фалшиви, а истински, които се отнасят наистина за тях, сега. Бъдете искрени в опита си да намерите нещо хубаво в човека. Защото то е там и щом го познаете и го назовете, ще видите как човека се трансформира пред вас.

Ние всички имаме нужда от признание и подкрепа в нашите усилия по пътя, наречен живот. Бъдете щедри и с думите си носете радост. Това ще помогне и на вас тази радост да се връща към вас. И с този „филтър“ към света, красотата в живота ще бъде ваш верен спътник.

Силвия Ганева е основател на движението за йога на смеха в България, обучавала се при основателя на йога на смеха Мадан Катария в Бангалор, Индия. От 2010 г. тя разпространява йога на смеха в България и провежда десетки обучения за инструктори, като придобива голям опит във воденето на стотици сесии с различни социални групи, включително и в много организации под формата на тиймбилдинг, както и индивидуални сесии. Отличена е от международната асоциация по йога на смеха със сертификат Laughter Ambassador за изключителни заслуги в разпространението на йога на смеха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *