Смехът освен средство за забавление, може да бъде чудесно средство за самоусъвършенстване. Звучи сериозно, но всъщност целта е точно обратната – да спрем да се притесняваме от неща, които нямат чак такова голямо значение, а просто ние им придаваме такова.

На последната сесия по йога на смеха направихме заедно три упражнения, за които искам да ви разкажа, тъй като ефектът беше силен и всеки може да ги прави дори и вкъщи.

Упражнение 1: Смях на агресор

Мислете си за човек, който ви е причинил нещо лошо и не можете да му го простите. Това може да е също човек, който мислите че ви вреди по някакъв начин и се страхувате да не ви нарани. Представете си, че поглеждате този човек в очите и двамата избухвате в смях. Смейте се на това колко е нелепо да се безпокоите за този човек. В момента, в който се посмеете заедно, отношението ви към него се променя.

Упражнение 2: Смях на недостатък

Всеки знае своите недостатъци, дори и да не си ги признава. Ако бъдете откровени, ще намерите поне няколко качества, които не харесвате в себе си. Това може да са например: неприязън, ревност, страх, ниска оценка на външния вид. Представете си как се гледате отстрани, докато проявявате това си качество. Например, ако се безпокоите за външния ви вид, представете си как се гледате неодобрително в огледалото. Толкова е смешно, нали?
Посмейте се хубаво на това. Може да практикувате същото упражнение и срещу огледало, като правите жестове и мимики, които напомнят на начина, по който проявявате недостатъка си.

Упражнение 3: Смях на най-големия ни проблем

Помислете кой е най-големият ви проблем в момента. Не мислете дълго, обикновено това, което ви идва наум още в началото, ви тормози най-много. Осъзнайте защо ви притеснява то, а после осъзнайте как ще отмине и след време ще се ви е смешно колко сте се ядосвали. Затова, смейте се още сега! Забавлявайте се от сърце, проблемът ще престане да ви се вижда толкова сериозен и разрешението ще се появи по-бързо, отколкото очаквате.

Упражнение 4: Освободете се чрез прошка

Затворете очи и няколко пъти поемете дълбоко дъх и издишайте през устата силно. Докато издишате мислете за следното:
– Помислете отново за човека от първото упражнение и му простете от цялото си сърце.
– Простете си, че проявявате недостатъка от второто упражнение. Никой не е безгрешен и всеки проявява някакви недостатъци. Вие също, така че издишайте с облекчение – няма нужда да сте идеални.
– Простете си, че се ядосвате на проблема от третото упражнение. Всички хора имат проблеми и вие не сте изключение. Колкото и да ни се иска да сме над ситуацията, тя понякога ни повлича и проявяваме нетърпение, макар да знаем, че всичко се нарежда в крайна сметка. Почувствайте се освободени и си подарете усмивка 🙂


Коментар на Никола Пенев, Добрич:

Смехът и прошката – път към физическо и психическо здраве

Четирите упражнения за самоусъвършенстване чрез смях и прошка са изключително ефективни и полезни. Всеки път, когато чрез тях се освобождават емоциите, се освобождава и заряд потисната жизнена енергия, която допълнително ни помага в бъдеще по-ясно да мислим, да действаме във всякакви ситуации по-спокойно, с по-продуктивен и полезен за здравето ни начин.

Медици са сканирали човешки мозък, работещ с образите на прощаването и непрощаването след болезнени ситуации. Десет млади и физически здрави участници в експеримента (5 мъже и 5 жени) са сканирани с магнитно-резонансен томограф в същото време, когато са ги помолили да си представят няколко специални сценарии, съдържащи в себе си болезнени образи. След това те са били в случаен ред инструктирани или да простят, или да не простят. Изследвани са процесите в тези области на мозъка, които участват в регулирането на емоционалните реакции, моралните оценки, възприемането на образи и модулиране на физическата болка, похвалите и вземането на решения. За учудването на медиците, тази област на мозъка, която отговаря за емоционалните реакции, моментално се активирала при тези изследвани, които са започнали да прощават. Интересно е било и това, че областта на мозъка, активизирана с процеса на прощаване се оказала тази област, която реагира на болкоуспокояващите медикаменти, на хипнозата и на препаратите с ефекта на “плацебо”. Установено било също, че тези, които са си припомняли болезнени моменти и не са могли да простят, се отличавали с повишено кръвно налягане, по-висок пулс и прекомерно напрежение в сърцето. За разлика от тях, тези, които са могли да простят, показали по-нисък пулс, кръвно налягане и напрежение в сърцето.

Изследователите са дошли до извода, че “прощаването” се явява един естествен, природен «механизъм по самовъзстановяване», който се е развил през еволюцията на човечеството, като средство за преодоляване на стресовите ситуации, дълго преди да се появат някакви медицински препарати и терапевтически процедури. На това се основава и тайнството “Изповед” в църквата, с последващо опрощаване на греховете от свещеника. Резултатът обаче става многократно по-силен, когато ти сам простиш на себе си и другите за стореното – нещо, което се постига чрез тези четири упражнения за самоусъвършенстване.

Силвия Ганева е основател на движението за йога на смеха в България, обучавала се при основателя на йога на смеха Мадан Катария в Бангалор, Индия. От 2010 г. тя разпространява йога на смеха в България и провежда десетки обучения за инструктори, като придобива голям опит във воденето на стотици сесии с различни социални групи, включително и в много организации под формата на тиймбилдинг, както и индивидуални сесии. Отличена е от международната асоциация по йога на смеха със сертификат Laughter Ambassador за изключителни заслуги в разпространението на йога на смеха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *