Стресът е причина за 90% от случаите на заболяване и 80% от всички продавани лекарства. Депресия, раздразнение, астма, пристрастяване към алкохол и наркотици, сърдечни заболявания, диабет, високо кръвно налягане и рак – това са само част от болестите, свързани със стреса днес.

Стресът атакува имунната ни система и влошава състоянието на човешкия организъм. Той струва на бизнес организациите милиони всяка година.
Най-добрият природен лек срещу стреса е смехът. Той е безплатен и всеки човек по рождение го може. Медицински проучвания по цял свят доказват, че смехът ни помага да се лекуваме и да се поддържаме здрави. 

КОКТЕЙЛ ОТ СТРЕСОВИ ХОРМОНИ

Човешкото тяло реагира на стреса, като отделя голямо количество хормони от надбъбречната медула (епинефрин и норепинефрин) и надбъбречната кора (кортизол) в кръвния поток.

Тези хормони учестяват сърдечния ритъм, скоростта на дишане, повишават кръвното налягане и засилват метаболизма. Кръвоносните съдове се отварят по-широко, за да позволят повече кръв да достигне до големите мускулни групи, за да бъдат мускулите в готовност за действие. Зениците се разширяват, за да се подобри зрението. Черният дроб освобождава част от складираната глюкоза, за да се повиши енергията на организма. Изпотяваме се, за да се охлади тялото. Всичко това е познато като стресова реакция. Тя повишава способността на човек да се справя, когато е под напрежение.

Нашата стресова реакция може да ни причини проблеми, ако стане твърде силна или не успее да се изключи навреме. Прекалено високите нива на стресови кормони имат мощен отрицателен ефект върху тялото ни:

КОРТИЗОЛЪТ, познат като хормонът на стреса, води до потиснато функциониране на щитовидната жлеза, дисбаланс в нивата на кръвната захар като хипергликемия, намалена плътност на костите, намаляване на мускулната тъкан, повишено кръвно налягане, отслабване на имунитета, повишена склонност към възпалителни процеси в тялото и проблеми с паметта.

Високите нива на кортизол може да доведат до натрупване на мазнини в областта на корема, а това е свързано с повече здравни проблеми, отколкото мазнините, складирани в други части на тялото. Проблемите, свързани с натрупване на мазнини в стомашната област, са инфаркт, удар, високи нива на „лош“ холестерол и ниски нива на „добър холестерол“, което от своя страна води до други проблеми със здравето.

Честото увеличаване в нивата на кортизола води до депресивни състояния и симптоми на раздразнение, особено при мъжете.

КАТЕХОЛАМИНИТЕ са хормони, които потискат имунната система и които се отделят при стрес. Те включватепинефрин (адреналин), норепинефрин (норадреналин) и допамин.

Катехоламините причиняват цялостни физиологични промени, които подготвят тялото за физическа активност. Някои типични ефекти са повишаване на сърдечния ритъм, кръвното налягане и нивата на глюкоза в кръвта. В големи количества, катехоламините могат да навредят на тялото и на имунната система.:
 
Епинефринът (адреналинът) потиска имунната система и причинява раздразнение на сърцето, кото може да доведе до допълнителни усложнения.

Норепинефринът (норадреналинът) повишава сърдечният ритъм и кръвното налягане и създава усещане за паника и нарастваща опасност. Свързан е със загуба на яснота на ума, слаба памет и депресия.

Средно високите нива на норепинефрин създават тревожност, безпокойство, по-лесно стряскане, нервност, страх от тълпи и тесни пространства, нарушена концентрация, неспокоен сън. Физическите симптоми включват бързо изморяване, напрежение и крампи в мускулите, раздразнителнст и чувство за непосилност.

Високата концентрация на норепинефрин води до панически атаки. Симптомите са сърцебиене, учестен пулс, потене и промени в температурата на тялото, треперене, учестено дишане, усещане за задушаване, болка в гърдите, гадене и дискомфорт в областта на стомаха, замаяност, световъртеж, отпадналост, чувство за нереалност, сякаш сме извън себе си, страх от загуба на контрол и от полудяване, страх от умиране, вцепенение и тръпки от студ или горещи вълни.

ДОПАМИНЪТ засяга процесите на мозъка, които контролират движенията, емоционалните реакции и способността ни да преживяваме удоволствие и болка. Регулирането на нивото на допамина има важна роля за нашето умствено и психическо здраве.

Допаминът повишава сърдечния ритъм и кръвното налягане. Сривът в допаминовата система се отразява под формата на емоционални проблеми, психоза и шизофрения.

 

Дисбалансът, който се получава от коктейла от стресови хормони, потиска имунната система и причинява рязък спад в хормоните и биохимичните вещества, от които имаме нужда, за да поддържаме добра форма.

Ниските нива на серотонин, причинени от стрес, създават усещане за депресия, импулсивни действия, кратък интервал на внимание, усещане за блокаж и дори склонност към самоубийство.

Ниските нива на бета-ендорфин, причинени от стрес, ни карат да се чувстваме изолирани, депресирани и безнадеждни, с ниско самочувствие, с ниска поносимост към емоционална и физическа болка.

Дефицитът в хормонът на растежа води до липса на сила, енергия и костна маса, както и до повишен риск за сърдечно-съдови заболявания.

KOKTЕЙЛ ОТ ХОРМОНИ НА ЩАСТИЕТО

Смехът предизвиква отделянето на коктейл от хормони и други биохимични вещества, които са изключително полезни и важни за доброто ни здраве.

Този коктейл включва NK клетки (естествени „клетки убийци“), ендорфини, серотонин, хормон на растежа, интерферон-гама (IFN) и куп други полезни вещества, които се отделят есествено всеки път, щом се смеем от сърце продължително.

Смехът засилва реакциите на имунната система, особено тези свързани с анти-вирусните и анти-туморните защити. Той намалява секрецията на кортизол и епинефрин. От друга страна, засилва секрецията на хормона на растежа, който подсилва реакциите на имунната система. Физиологичният ефект от една единствена сесия по йога на смеха може да продължи 24 часа, а редовните сесии могат да доведат до дълбоки и дълготрайни промени.

Опитите показват, че смехът може да доведе до значително намаляване на автоимунните проблеми.

Смехът увеличава отделянето на вещества, които променят мозъка, като серотонин и вещества, които стимулират имунната система – като интерлевкини. „Щастливите“ вещества, които се отделят в тялото ви повреме на сесия по йога на мсеха, биха стрували хиляди, ако ги купувате.

Коктейлът от хормони на щастието има изключителен положителен лечебен ефект върху тялото и ума. Те подобряват гледната ни точка към живота, предпазват ни от много болести и ни предпазват от хроничен стрес.

ЕСТЕСТВЕНИТЕ КЛЕТКИ УБИЙЦИ (NK клетки) са тези, които осигуряват защита от рак и инфекциозни заболявания. Те съставят важен компонент на имунната система, като предпазват тялото от вироси и други патогени. NK клетките атакуват клетки, които са заразени от микроби и разрушават вируса.

Проучвания от психоневроимунологията (PSI) заключават, че смехът мигновено и драстично повишава нивата на NK клетките в организма.

ЕНДОРФИНИТЕ са естественото болкоуспокояващо средство на нашето тяло. Името означава „морфин, произведен от тялото“. Смехът стимулира високите нива на ендорфини, което създава приятни усещания и премахва болката.
Американският журналист Норман Казънс, който страдал от много болезнена болест на гръбнака, описва как след като спрял всички болкоуспокояващи медикаменти и приспивателни, той открил, че 10  минути коремен смях му помагат да спи 2 часа, без да изпитва болка.
Бета ендорфинът носи усещане за благополучие, понижава болката, повишава самочувствието и дори създава усещане за еуфория. Нивата на бета ендорфин след смях се увеличават с 27%.

СЕРОТОНИНЪТ ни кара да се чувстваме меки и отпуснати, обнадеждени и оптимистични. Имаме усещане за мир. Ставаме креативни, фокусирани и досетливи. Имаме повече контрол над импулсите си, което ни позволява по-лесно „просто да кажем не“.

ХОРМОНЪТ НА РАСТЕЖА увеличава задържането на калция и подсилва минерализацията на костите. Увеличава мускулната маса. Предизвиква синтезирането на протеин и растежа на много различни системи от органи в тялото. Хормонът на растежа стимулира имунната система. Подобрява функциите на храносмилателната система и черния дроб, намалява мазнините в тялото. Нивата на хормонът на растежа след смях се повишават с 87%.

ИНТЕРФЕРОН–ГАМА (IFN) активира T-клетките, B-клетките, имуноглобулини и NK клетките. Помага за борбата с вирусите и регулира растежа на клетките. Служи за борба с туморните клетки. Кръвните проби, взети преди, по време и след сесия по йога на смеха, показват значително повишаване на IFN, което трае през целия ден.

Източник: www.laughteryoga.org

Силвия Ганева е основател на движението за йога на смеха в България, обучавала се при основателя на йога на смеха Мадан Катария в Бангалор, Индия. От 2010 г. тя разпространява йога на смеха в България и провежда десетки обучения за инструктори, като придобива голям опит във воденето на стотици сесии с различни социални групи, включително и в много организации под формата на тиймбилдинг, както и индивидуални сесии. Отличена е от международната асоциация по йога на смеха със сертификат Laughter Ambassador за изключителни заслуги в разпространението на йога на смеха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *