Смехотерапията може да бъде изключително полезна при депресия, тревожност и други проблемни състояния. Тя може също да допринесе за физическото благополучие на човек - например има обезболяващ ефект и действа ползотворно на аеробната, кардио и храносмилателната система.

Как да практикувате смехотерапия и какви видове смехотерапия има? Кой е най-подходящият вид за вас? Запознайте се с най-популярните видове смехотерапия, практикувани по света.

Хуморотерапия

Този тип терапия включва гледането на смешни филми, телевизионни програми, театрални постановки, стендъп комедия, четенето на вицове, смешни книги, истории или комикси, с които да се стимулира смеха. Една от най-вдъхновяващите истории, свързани с този тип терапия, е на Норман Казънс. През 1979г. той написва книгата "Анатомията на едно заболяване", в която разказва как чрез гледането на комедийни предавания успява да се излекува от потенциално смъртоносна болест. На българския пазар може да намерите неговата книга "Човекът, който разсмя смъртта", силно я препоръчвам. Можете да прочетете неговата впечатляваща история тук.

Практикуването на този тип смехотерапия в група е предизвикателно, тъй като е трудно да се намери нещо, което е смешно за всички - всеки си има собствен вкус 🙂

Клоунотерапия

Клоунотерапията е вид смехотерапия, при който хората се разсмиват с помощта на комедийни изпълнения от клоуни. Името, което се свързва най-често с клоунотерапията е Д-р Пач Адамс. През 1972г. той основава Gesundheit Institute - болница, специализирана в лечението с хумор и смях. От едноименния филм за него може да научите неговата история - желаейки да помага на болните, той започва да се вмъква тайно в болничните стаи и да ги разсмива.

Клоунотерапията успешно се практикува в много болници, особено в детските отделения, включително и в България.

Смехова медитация

Смеховата медитация е смехотерапия, при която се фокусираме върху самия звук на смеха или се смеем на мислите си в момента. Този тип динамична медитация води до катарзисни състояния, които могат да освободят човек от много потиснати емоции. Понякога може да се случи така, че силният смях да премине в плач. Възможно да си спомним за момент от детството, в който травмиращо за нас събитие ни е потиснало да проявяваме свободно смеха си.

Има различни практики, които използват смехова медитация. Една от тях е медитацията "Мистична роза" на мистика Ошо. При нея в продължение на една седмица се смееш по 3 часа на ден, втората седмица  плачеш по 3 часа на ден, а през третата седмица прекарваш в мълчание 3 часа на ден. Смеховата медитация е елемент и от Йога на смеха. Вижте повече за нея тук.

Йога на смеха (Хася йога)

Това е вид смехотерапия, който се базира на физически упражнения за разсмиване, протягане и дишане. Практиката е измислена от индийският лекар Д-р Мадан Катария през 1995г. и оттогава се радва на популярност в над 110 държави по света. От 2010г. я има и в България. Може да се практикува групово в клуб за смях, под формата на индивидуални сесии и дори може да се обучиш за инструктор по йога на смеха.

По време на сесията по йога на смеха специалните игри помагат на участниците да повишат своята игривост и това непременно води до много спонтанен смях. Упражненията за дишане от йога помагат на тялото да се насити с кислород, а на ума да се успокои. С йога на смеха, всеки може да се смее, без да разчита на хумор, шеги или комедийни изпълнения. Упражненията са базирани на ценности от йога като ненасилие и чистота и по тази причина не включват сарказъм, ирония и подигравка.

Упражнения като смях с прегръдка например помагат на участниците да се сближат помежду си и да се почувстват като едно семейство. Една от целите на йога на смеха е развиване на т.нар. "вътрешен дух на смеха" . Това  е нашата способност да приемаме с усмивка и лекота предизвикателствата, независимо от постоянно променящите се обстоятелства в живота ни. Именно затова се казва, че при този вид смехотерапия се учим на "безусловен" смях. Вижте повече как протича сесията по йога на смеха тук.

Кой от всички видове смехотерапия е подходящ за мен?

Към кой вид смехотерапия ще се обърнете зависи от нуждата, която имате. Ако имате нужда от повече веселие и разнообразие, може да опитате този вид смехотерапия, който пасва най-много на вашия темперамент. Например, ако си падате по черния хумор, може би за вас най-подходяща е хуморотерапията.

Ако пък се намирате в ситуация, в която проблемите ви не ви позволяват да се смеете, препоръчвам ви да опитате практиките за физическо разсмиване, като йога на смеха. Когато умът не ни позволява да се смеем, тялото знае как. А умът го следва.

Който и вид смехотерапия да изберете, възползвайте се от лечебната сила на смеха! Доказано е, че ако се смеем поне по 15 минути на ден, това ще доведе до множество подобрения във физическото и умственото ни здраве. Все пак, имайте предвид, че смехотерапията може и да не е подходяща при някои състояния, например след операция и други. Можете да прочетете списък със здравните ползи и противопоказания тук.

Ние мислим сериозно за своите проблеми, нека започнем да мислим сериозно и за смеха! Пожелавам ви да изберете някой от видовете смехотерапия, които ви предложих в тази статия и да започнете да го практикувате, защото който се смее - зло не мисли!

Автор: Силвия Ганева

Силвия Ганева е основател на движението за йога на смеха в България, обучавала се при основателя на йога на смеха Мадан Катария в Бангалор, Индия. От 2010 г. тя разпространява йога на смеха в България и провежда десетки обучения за инструктори, като придобива голям опит във воденето на стотици сесии с различни социални групи, включително и в много организации под формата на тиймбилдинг, както и индивидуални сесии. Отличена е от международната асоциация по йога на смеха със сертификат Laughter Ambassador за изключителни заслуги в разпространението на йога на смеха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *